Associació Wend Panga

L'Associació Wend Panga la van crear un grup de dones de Bobo-Diulasso (Burkina Faso) amb l'objectiu de millorar les precàries economies familiars. El tret que destaca d'aquestes dones és que són vídues la qual cosa dificulta encara més el sosteniment de les seves famílies.

Les dones de Wend Panga van iniciar un servei de recollida d'escombraries mitjançant carros arrossegats per ases. Dos cops per setmana acudeixen a casa de les persones que s'han abonat al servei i se n'emporten la brossa. Les quotes mensuals d'aquests abonats serveixen per a pagar els sous i cobrir les despeses.

El 2004, l'Ajuntament de Bobo-Diulasso va treure una normativa amb la que es prohibia la circulació d'ases per la zona urbana i obligava a utilitzar vehicles motoritzats. Des d'aquell moment, a Dugú ens vam posar a buscar el finançament per a poder adquirir un tractor i que Wend Panga pogués seguir amb el seu projecte. Afortunadament, disposàvem d'una moratòria d'alguns anys.

Mentre no acabàvem d'aconseguir els diners per al tractor vam seguir col·laborant en tot allò que podíem: el mes d'abril de 2005 vam fer entrega a Mme. Parkouda, d'un carro i 65.000 CFA (uns 100 euros) per a adquirir un altre ase i d'aquesta manera poder-ne tenir un de reserva per a quan els altres es posessin malalts o haguessin de descansar. El 2006 es va fer una nova aportació de 350 euros per a que poguessin portar a reparar un dels carros i liquidar un crèdit que havien hagut de demanar per a adquirir nous recursos.

Finalment, el 2007 es va poder fer el lliurament de gairebé 5000 euros per a comprar el tractor i el corresponent remolc. Actualment, fan servir el tractor i també fan servir encara els ases per les zones en que la normativa ho permet.

Cada any anem fent aportacions de diners per a que es pugui reparar l'equipament o pagar els tractament veterinaris dels ases. A banda d'això també hi hem anat portant materials com ara guants de manipulació, mascaretes, pales, botes, etc. que permeten realitzar la feina amb menys riscos i amb millors condicions sanitàries. Volem expressar la nostra gratitud i la de totes les dones de Wend Panga als responsables de l'empresa DUERTO, S.L. de Barcelona per les donacions de material que ens van fer.

El 2013 va sorgir la necessitat de canviar el tractor per un de nou perquè el de 2007 havia arribat al final de la seva vida útil. Sortosament, durant el 2014 vam poder transferir els gairebé 5000 euros necessaris per a la seva adquisició i va començar a funcionar a ple rendiment.

Quan el 2015 vam visitar el projecte ens vam emportar la sorpresa que, amb els seus propis recursos, les dones de Wend Panga havien demanat un crèdit per a arreglar el tractor vell i així tenir-ne dos. Una vegada més, vam quedar admirats de la voluntat i capacitat de sacrifici d'aquestes dones per a tirar endavant.

El 2017 el tractor vell va dir prou i calia una nova inversió. Aquesta vegada van prendre la decisió de comprar un moto-carro que, si bé no oferia la mateixa capacitat que el tractor, tenia altres avantatges com el preu, uns 3000 euros.

Els dos darrers anys, 2020 i 2021, han estat condicionats per la pandèmia i, sobretot, per la violència jihadista que s'ha estès per Burkina Faso com una taca d'oli i ho segueix fent. Les principals conseqüències són un milió quatre-cents mils desplaçats a finals del 2021, una escalada de preus dels aliments bàsics, la ralentització dels mercats locals i de l'economia en general, l'atur,... Malauradament la previsió per al 2022 no és pas més esperançadora.

Les dones de Wend Panga segueixen treballant amb el coratge i l'ànim de sempre i nosaltres mirem de ser al seu costat per ajudar-les en allò que puguem però la situació és molt precària i la feina escassa.

Si bé no ens plantegem la compra d'un altre moto-carro o d'eines per a la recollida de la brossa, sí que estem ajudant intensament amb la compra de sacs d'arròs i de blat de moro per a que aquestes famílies puguin seguir subsistint.

Utilitzem cookies només per a guardar l'idioma seleccionat / Utilizamos cookies únicamente para guardar el idioma seleccionado