Escola de Gorà

Des de l'any 2000, estem treballant amb la gent d'aquest petit poble del sudoest de Burkina Faso amb l'objectiu de construir els equipaments escolars necessaris per a que els nens i nenes d'aquella zona puguin ser escolaritzats convenientment.

L'agost de l'any 2000, en Daniel Niñerola i la Patrícia Fuster van conèixer el Sr. Daouda Coulibaly mestre i director de l'escola de Gorà, un poble d'ètnia dagarí que pertany al departament de Dissin (província d'Ioba) a Burkina Faso. Arran d'aquesta coneixença, s'inicia aquest projecte per a cobrir diverses necessitats de l'escola del poble.

En aquell moment, l'escola disposava només de dues aules operatives. Durant els primers anys del projecte es van fer recollides de material escolar, es van construir pissarres i es va cobrir amb ciment el terre d'una de les aules que fins llavors era de sorra.


La línia del govern de Burkina Faso pel que fa a l'Ensenyament és que han de ser els pobles els que s'espavilin per a construir els equipaments de l'escola i llavors se n'adjudiquen els mestres. Fins l'any 2007 el requeriment del govern per a reconèixer l'escola era que s'haguessin construït un mínim de tres aules però, a partir del 2007, aquest mínim va passar a ser de sis.

Si a un poble tan mancat de recursos com Gorà ja li era molt difícil aconseguir les tres aules, fer-ne sis multiplicava la dificultat però ni la gent de Gorà ni la gent de Dugú teníem cap intenció de defallir.

L'any 2005 vam aconseguir acabar la construcció d'una tercera aula, per al curs 2007-08 es va finalitzar la quarta. Durant el curs 2009-10 es va refer una de les aules primeres que necessitava reformes importants i també es va poder construir un petit magatzem. El 2010-11 es va construir la cinquena i el 2011-12 la sisena.

Estàvem molt contents perquè ja havíem aconseguit les sis aules requerides pel govern però llavors va resultar que la primera de les aules, la més vella de totes (d'abans del 2000), començava a estar en tan mal estat que no permetia posar-hi la canalla. Així doncs, encara quedava feina per fer, encara faltava construir una aula més.

Malgrat la situació de crisi econòmica global el 2013 es va poder enllestir la darrera aula aconseguint que Gorà disposés de l'escola completa.

La nostra tasca a Gorà no va acabar aquí, sempre hi ha coses a fer tant en l'àmbit escolar com en d'altres àmbits i des de Dugú volíem seguir ajudant a la seva gent a tirar endavant iniciatives per a millorar les seves condicions de vida. Això també implicava la necessitat de seguir aportant recursos per a poder anar fent el manteniment de les aules en una zona com aquella de clima inhòspit.

Des de que el 2013 Gorà va obtenir el reconeixement oficial de l'Estat burkinès per a la seva escola, la dotació de recursos i professorat públics ha fet que es converteixi en un referent per als poblats de la zona.

Els pares i mares dels poblats de l'entorn, conscients de la importància de l'escola per al futur dels seus fills, disposen ara d'una escola pròxima on escolaritzar-los i això ha fet que l'afluència d'alumnes hagi crescut considerablement.

Tant és així que el 2015 l'Associació de Pares i Mares de Gorà ens va demanar la construcció de 4 noves aules per a poder obrir una línia de Secundària i que els nens i nenes no hagin de marxar a continuar els seus estudis a poblacions més grans. Durant el 2016 es va acabar de construir la primera d'aquestes aules i el 2018 la segona.

L'any 2019 vam solicitar a les autoritats educatives que s'involucressin en el projecte i vam aconseguir el compromís de que seria l'Estat qui construiria les dues aules restants.

L'any 2020 les aules que faltaven van ser construïdes tal i com s'havia compromès l'Estat però ara calia omplir-les amb el mobiliari corresponent. Per això, durant el 2020 i el 2021 hem fet les aportacions necessàries per a comprar 120 pupitres.

La feina però no la donem per acabada. Estem molt il·lusionats pel fruit de la feina de tots aquests anys però seguim al costat del poble de Gorà per ajudar-los a construir un futur de major benestar.

L'any 2000 a l'escola hi havia una cinquantena d'alumnes i ara n'hi ha més de 500.

Utilitzem cookies només per a guardar l'idioma seleccionat / Utilizamos cookies únicamente para guardar el idioma seleccionado