Beques escolars

El curs 2000-2001 vam iniciar el projecte de beques escolars del qual en van ser beneficiaris 7 estudiants de Ouagadougou amb una situació familiar i econòmica difícil. Des de llavors, el projecte ha anat creixent i s'ha pogut ampliar a altres poblacions com Bobo-Diulasso i Gaouà.

Actualment, les beques arriben a 50 nens i nenes, nois i noies, la majoria orfes i tots ells de famílies sense recursos. En alguns dels casos, a més de l'escolarització i els materials, també se'ls ajuda en el transport i en el dinar.

El cost per a escolaritzar un nen o nena és de mitjana d'uns 100 euros per curs. Preferentment, les inscripcions es fan en escoles privades encara que hi ha regions en que l'única opció és la pública. El debat «pública o privada» de casa nostra no és extrapolable a Burkina Faso on es pot arribar a parlar de més de 100 alumnes per aula en algunes escoles públiques. Ara per ara doncs, la garantia d'èxit en els estudis és més alta en l'escola privada i per això pensem que és una bona opció malgrat que el cost sigui més alt.

Aquest projecte no seria possible sense l'ajuda inestimable dels nostres col·laboradors a Burkina Faso. Són aquestes persones les que s'encarreguen de manera altruista de seleccionar els candidats i de fer el seguiment dels nens i nenes durant el curs.

Durant el curs 2015-16 ens vam veure obligats a aturar el projecte a Ouagadougu ja que no podíem garantir-ne el bon funcionament. Per això vam traslladar la corresponent dotació per a beques als altres projectes de beques de Bobo-Diulasso i Gaouà-Loropeni.

També va ser aquest curs 2015-16 que vam iniciar una nova línia de beques per a pal·liar una problemàtica força habitual a Burkina Faso. Quan acaba el curs, moltes noies adolescents de famílies mancades de recursos es veuen obligades a traslladar-se a la ciutat a treballar. Algunes ja no tornen o ho fan embarassades i això fa que hagin de deixar els estudis. Aquestes beques tenen com objectiu que noies de Gorà, al país Dagarí on tenim el projecte de construcció de l'escola, puguin restar a casa durant l'estiu i no ser víctimes d'aquesta situació.

El curs 2018-19 vam poder ampliar el número de beques fins arribar a 39. D'entre aquestes n'hi ha 3 de nois de Loropeni que estan fent estudis universitaris o de formació professional.

El curs 2019-20 vam arribar fins a 45 beques algunes de les quals s'han atorgat a 5 alumnes de l'escola APEE de Bobo-Dioulasso, una escola inclusiva que està treballant amb un model molt interessant i engrescador.

Arran de la problemàtica de més d'un milió de desplaçats interns a causa de la violència extremista, durant el curs 2020-21 hem ampliat la borsa amb 4 beques més per a una família d'Ouagadougu.

Afortunadament, per al curs 2021-22 hem pogut mantenir el nombre de beques tot i la disminució d'ingressos i haver obert altres projectes com la compra de sacs d'arròs i blat de moro.

Si voleu participar en el projecte de beques només us heu de posar en contacte amb nosaltres per mail o a través del formulari de la secció «Vols participar-hi?» i us indicarem el compte bancari a través del qual podeu fer la vostra aportació.

Utilitzem cookies només per a guardar l'idioma seleccionat / Utilizamos cookies únicamente para guardar el idioma seleccionado